Noua lege europeana de etichetare a anvelopelor

Regulamentul privind etichetarea pneurilor include comunicarea de informatii relative la eficienta energetica, la aderenta pe teren umed si la zgomotul exterior de rulare al pneurilor. Obiectivul sau este de a creste siguranta si eficienta economica si ecologica a sectorului transporturilor rutiere prin promovarea de pneuri sigure, cu niveluri scazute de zgomot si economice din punct de vedere al consumului de combustibil.

Prezentul regulament stabileste un cadru pentru furnizarea de informatii armonizate referitoare la parametrii pneurilor prin intermediul etichetarii, permitand utilizatorilor finali sa faca o alegere in cunostinta de cauza la achizitionarea de pneuri.

Consumatorii trebuie sa fie constienti ca economiile efective ale consumului de combustibil depind in mare masura de comportamentul soferilor, in special prin condusul ecologic, de presiunea corespunzatoare a anvelopelor si de verificarea regulata a acesteia pentru o eficienta energetica si o franare optima pe teren umed, distantele de siguranta trebuind sa fie respectate cu strictete. Consumatorii trebuie sa inteleaga deasemenea ca, desi importante, aceste trei criterii nu sunt singurele caracteristici reprezentative ale performantei pneurilor.

Informatii despre etichetare

Clasele de eficienta a consumului de combustibil

7 clase de la G (cel mai putin performanta) la A (cea mai performanta) Efectul indus poate varia in functie de tipul de vehicul si de conditiile la condus, dar diferenta intre clasele A si G pe un teren complet omogen pentru pneuri poate reduce consumul de combustibil pana la 7.5% si chiar mai mult in ceea ce priveste vehiculele utilitare grele.

Clasele de aderenta pe teren umed

7 clase de la G (distantele de franare cele mai lungi) pana la A (distantele cele mai scurte) Efectul indus poate varia in functie de tipul de vehicul si de conditiile la condus, dar in caz de franare de urgenta diferenta intre clasele A si G pe un teren complet omogen pentru pneuri poate reduce pana la 30% distantele de franare (spre exemplu pentru un autoturism mediu condus cu 80km/ora, diferenta de clase poate insemna o distanta de franare mai mica care poate ajunge pana la 18 m).

Clasele de zgomot exterior de rulare

Valoarea masurata a zgomotului exterior de rulare (N) trebuie declarata in decibel. Complementar acesteia, o pictograma indica daca pneul este peste valorile limita europene (trei linii negre = pneu zgomotos), intre valorile limita si mai putin de 3 dB (doua linii negre = pneu moderat), si mai mult de 3 dB si sub valorile limita (o linie neagra = pneu silentios).

Responsabilitatile distributorilor de pneuri

Incepand cu 1 noiembrie 2012, toate pneurile produse dupa 30 iunie 2012 trebuie sa aiba inscrise urmatoarele informatii:

  1. Pneurile, la punctul de vanzare, prezinta, intr-un loc vizibil, autocolantul pus la dispozitie de furnizori SAU inainte de vanzarea pneului, eticheta este aratata utilizatorului final si afisata vizibil in vecinatatea imediata a pneului la punctul de vanzare.
  2. In cazul in care pneurile oferite spre vanzare nu pot fi vizualizate de catre utilizatorul final, distribuitorii furnizeaza utilizatorilor finali informatii privind clasa de eficienta a consumului de combustibil, clasa de aderenta pe teren umed, precum si clasa de zgomot exterior de rulare si valoarea masurata a acestuia pentru pneurile respective.
  3. Aceste informatii trebuie incluse in documentatiile tehnice si promotionale precum tarifele sau site-urile online.
  4. Pentru pneurile C1, C2 si C3, distribuitorii precizeaza clasa de eficienta a consumului de combustibil, valoarea masurata a zgomotului exterior de rulare si, daca este cazul, clasa de aderenta pe teren umed, impreuna cu facturile furnizate utilizatorilor finali atunci cand acestia achizitioneaza pneuri.

www.etrma.org

Cautare dupa dimensiuni anvelope

Dimensiuni anvelope:

Sezon:

iarnasi all seasons
varasi all seasons

Cosul dumneavoastra

0 produse

Total: 0 lei

Vezi cosul
Compari.ro - ghid autentic de shopping

Etichetare anvelope


Continental Michelin Firestone Pirelli Dunlop Goodyear Bridgestone